Het idee dat innovatie radicaal voorspelbaarder maakt: job-to-be-done

Je hebt wellicht al wel eens van de uitspraak gehoord: mensen willen geen boren ze willen gaten. Nou is dat wel een beetje een vrije vertaling van de originele uitspraak van Theodore Levitt: “People don’t want quarter-inch drill bits. They want quarter-inch holes.” Anyway, het idee is denk ik helder. Mensen willen een resultaat ervaren. 

Maar wat niet zo helder is, hoe weet je dan wat mensen willen? Iedereen die met mensen werkt weet dat mensen wel een gevoel hebben mar ook niet weten wat ze willen, laat staan dat ze het kunnen verwoorden. De vraag bleef dan ook lang, ondanks alle pogingen van iedereen, niet echt beantwoord. En de uitspraak van Theodore bleeft daarom lang een mooie uitspraak. En daarmee een ‘aha moment’ waar je verder in de praktijk weinig mee kunt. Totdat professor aan Harvard Clayton Christensen een vondst deed die het veld deed veranderen. Hij zorgde ervoor dat jobs-to-be-done denken een methode werd werd om veel effectiever te begrijpen wat klanten willen. Om zo de kans op succes uit productinnovatie radicaal te verbeteren. 

Bekijk de onderstaande video waarin Clayton Christensen het idee achter jobs-to-be-done weergaloos uitlegt in slechts enkele minuten. Een prachtige verhaal dat over hoe ze McDonald’s succesvol hielpen hun Milkshakes te innoveren

Een stap-voor-stap uitgebreide uitleg van de job-to-be-done methode?

Ontdek meer...