Resources of resourcefulness?

Een uitspraak van Marinde van Loo die mij altijd is bijgebleven: ‘het hoogste niveau van spel is improviseren’. In de wereld van het theater is improvisatietheater dan ook een begrip. Als er geen script is, toch een spel met elkaar kunnen creëren. 

Dit vraagt vertrouwen in jezelf en de ander, in het hier en nu durven zijn en de moed en creativiteit om juist ook de ander te durven laten schitteren. Dit groeit door ervaring, een volle rugzak. Het ouderwetse van proberen ga je leren principe telt hier mee. Want hoe meer ervaring, hoe rijker je kunt reageren. In tijden van crisis zijn mensen op zoek naar een script, dat er natuurlijk niet is. In tijden van crisis leren we loslaten, vertrouwen op wie we zijn en wat we kunnen. Het vraagt creativiteit om met elkaar nieuwe dingen te creëren. 

Een mooie metafoor hierbij vindt ik deze. Stel je zit op een schip, en het gaat stormen. De meeste mensen die gewend zijn een script te volgen houden zich dan stevig vast. Ze verzetten zich tegen het geweld van de zee. Het resultaat? Het maakt je zeeziek en het put je uit. Wat je beter kunt doen is meebewegen met de golven. Je wordt niet zeeziek en wie weet ga je de ‘bumpy ride’ zelfs nog leuk vinden. 

De meeste succesvolle mensen focussen niet op wat ze nu hebben, maar vinden een manier om te bereiken waar ze naar streven. Ze improviseren, zijn creatief.Je hoort ze nooit over excuses zoals niet genoeg geld of tijd hebben. Succesvolle mensen stellen resourcefulness boven resources. Een mooie realisatie van de mindset die ik ook heb ontwikkelt en waar ik trots op ben. 

Hoewel ik niet dol ben op de ‘tsjakka-goeroes’ als Tony Robbins, kan ik de onderstaande video toch ten zeerste aanraden. Een fijn wake-up die energie geeft! 

Ontdek meer...