Perceptie veranderen of realiteit? Een wijze les van Picasso.

Niet in de gelegenheid om te luisteren of liever gewoon lezen? Lees het transcript hieronder:

Een man zit ergens in Spanje in een eersteklas treincoupé en tot zijn vreugd merkt hij dat hij naast Pablo Picasso zit. Hij verzamelt al zijn moed en spreekt de schilder aan. Senōr Picasso. U bent een geweldig kunstenaar, maar waarom is al uw kunst zo absurd abstract? Waarom schildert u niet gewoon de werkelijkheid? In plaats van vervormde beelden? Picasso aarzelt een moment en vraagt: ‘en hoe ziet de werkelijkheid er dan volgens u uit?’ De man pakt zijn portefeuille en haalt er een foto van zijn vrouw uit. Kijk zoals dit, dit is mijn vrouw. Picasso pakt de foto, werpt een blik op en haar grijnst. Is echt waar? Ze is wel erg klein en ook heel plat trouwens. De werkelijkheid is slechts een kwestie van perceptie en soms is het in business veel effectiever en ook nog eens een keer een stuk goedkoper om de perceptie van klanten te veranderen en niet de werkelijkheid. Hoewel we geneigd zijn om snel de werkelijkheid te veranderen, is het juist dus heel effectief om de perceptie te veranderen. Om dat nou ook een beetje wat beeld mee te geven, een mooi voorbeeld of een aantal voorbeelden. Maar laat ik beginnen met het mooie lift experiment. Dit is al heel lang terug een keer gedaan en het was in een heel grote gebouw in New York waar een flat zat en mensen klaagden dat het zo lang duurde dat die lift boven kwam. 

Dus moest er een oplossing verzonnen worden en het antwoord op die oplossing is er één die we eigenlijk allemaal wel onbewust kennen. Maar dit is niet het antwoord wat je waarschijnlijk geeft, want waarschijnlijk als je zo’n vraag krijgt, dan zul je denken van nauw dan moeten we toch gewoon de motoren sneller maken. Dat is inderdaad de werkelijkheid veranderen de snelheid opvoeren. 

Maar het antwoord is heel erg simpel. Wat ze deden? Ze plaatsten spiegels in de liften en wat gebeurde er? De perceptie van de mensen veranderde de perceptie van tijd. Want in één keer hadden ze in de lift wat te doen. Ze konden kijken naar zichzelf of hun haar goed zat ze konden hun make-up bijwerken. Wat je maar kunt bedenken. Maar door in de lift te kijken, in de spiegel te kijken, werd de perceptie van de tijd veranderd. Een prachtig voorbeeld. En nu je dit bewust hebt gehoord, kijk je misschien heel anders naar al die spiegels in de liften, want het zijn er heel veel. En het is eigenlijk overal doorgevoerd en het was een stuk goedkoper dan de werkelijkheid veranderen. 

En zo zijn er nog een aantal mooie voorbeelden. Van Ferrari vind ik een hele mooie. Je kunt bij Ferrari, als je een mooie Ferrari koopt, dan heb je twee opties qua levering. Je kunt hem overal ter wereld bij je thuis laten leveren, wat natuurlijk prachtig is en dat doen ze gratis. Hoe gaaf is dat? Maar ze hebben nog een aanbod voor je. Je kunt namelijk hem ook ophalen in Italië bij de fabriek, weliswaar tegen betaling. Dat is toch een raar aanbod, maar in de praktijk kiezen de meeste mensen om toch de Ferrari op te halen in de fabriek. Want logischerwijs is dat schaarste, dat is een gave experience en daar willen mensen graag voor betalen. Thuis afleveren, dat betalen daar niet voor betalen is niet zo bijzonder. Dus in één keer hoeven er geen kosten gemaakt te worden en wordt er toch verdiend en wordt de beleving omhoog gebracht. Kortom, de perceptie veranderen en niet de realiteit veranderen.

Nog een mooi voorbeeld. Het is niet zo’n heel bekend restaurant in Nederland, maar het is wel, het zijn er vier geloof ik, maar het wel wereldwijd een hele grote keten geworden. Wagamamas en Wagamamas serveert noedels. En over het algemeen zou je zeggen als je het eten niet gelijk geleverd krijgt: wat een rot restaurant. En Wagamamas doet precies dat en is daar juist wereldbekend mee geworden. Is daar juist heel succesvol mee geworden. Want wat het verhaal wat ze bedacht hebben, ik wou verzonnen zeggen, maar wat ze bedacht hebben is dat Wagamamas een authentiek Japans Noedelrecept maakt, wat zodra dat klaar is uit de keuken naar je tafel wordt gebracht, zo vers als mogelijk en dat is waarom dat zo lekker smaakt. En dat is waarom mensen het accepteren dat je ook zegt, maar niet alles tegelijk krijgt. Wat je normaal als negatief zou beschouwen, vind je nu één keer positief een voordeel voor Wagamamas want ze kunnen sneller uitleveren en daarnaast hebben ze ook een uniek merkverhaal, wat niemand anders heeft. 

Ze hebben wel een nadeel een voordeel gemaakt door puur de perceptie van mensen te veranderen. Waanzinnig voorbeeld. Laat me afsluiten met nog een ander laatste grappig voorbeeld en dit is zeker grappig van de geweldige marketeer Rory Sutherland, die ook heel erg is van perceptie veranderen versus realiteit veranderen. Want dat is natuurlijk ook wat je als marketeer vaak doet. Je Vvrandert de perceptie. Hoe moet ik kijken naar een product? Hoe moet ik kijken naar een merk waardoor je dat anders gaat beleven? Want hoe je naar iets kijkt, bepaalt hoe je daarmee in interacteert. De kracht van perceptie. En dit voorbeeld gaat over de Eurostar welbekende snelle trein. Daar is welgeteld 6 miljard ooit aan besteed om hem sneller te maken. En hij geeft dan het prachtige voorbeeld. 

Wat nou als er voor 1 miljard alle supermodellen Moët &  chadon of Château Pétrus laten komen en dat gratis bij de treinreis er bij instoppen? Dan kan je behoorlijk wat modellen en champagne wegschenken. 

En ik durf te wedden. Tenminste dat wat hij dan zegt. Ik durf te wedden dat mensen dolgraag willen dat de trein langzamer gaat. Kortom, weer een kwestie van perceptie en een heel tof voorbeeld. Vaak steken mensen de meeste tijd in het veranderen en misschien doe je dat ook wel in het veranderen van realiteit. Het is duur. Het is moeilijk. En hoewel het veranderen van perceptie vaak veel krachtiger en goedkoper is financieel, vraagt het natuurlijk wel verbeeldingskracht en lef. 

De pay-off is echter heel erg groot, dus ik hoop dat deze voorbeelden je inspireren om af en toe ook eens te kijken, van joh, wacht even, moeten we veranderen wat het is? Moeten we veranderen mensen er naar kijken? 

 

Ontdek meer...

Online learning
Robert van Geenhuizen

De start-up roadmap blueprint

Hoe ver staan jullie in het bouwen van de start-up en wat moet er nog gebeuren in welke volgorde? Wat doet er het meeste toe? Met de tool: ‘de start-up roadmap blueprint’, weten jullie het. Een navigatiesysteem voor het bouwen van jullie start-up. Inclusief 25 uitleg video’s & learnings.

Lees meer »