Hoe ik met A.I. websites ontwerp met een veel hogere kans op succes

Stel, je hebt een website zonder tekst en alleen visuele elementen. Je hebt ook een website zonder visuals met alleen tekst. Welke van de twee converteert / werkt het beste? Uiteraard is het die met de tekst.

 

En toch is het vaak de tekstschrijver / copywriter die minder gewaardeerd wordt. Iedereen denkt dat ze kunnen schrijven. De vormgever daarentegen steelt vaak de show. Inmiddels weet ik, door A.I. dat dit vaak onterecht is. Goede visuele website ontwerpen helpen bezoekers de juiste teksten te zien. Want alhoewel je misschien denkt dat het logisch is dat mensen de teksten op de website wel lezen, dit is zeker niet zo. Hoe we kijken bepaald wat we zien en dat is zeker niet alles.

 

Een voorbeeld
Hieronder zie je een voorbeeld van een website met een laag erover wat mensen waarschijnlijk echt zien. Hoe roder iets is, hoe meer aandacht dit deel van de website krijgt. Wat je duidelijk ziet, is dat de titel veel aandacht krijgt, de button die best belangrijk natuurlijk is, die wordt slecht gezien. De tekst ‘our integrations’ krijgt veel aandacht de logo’s daarentegen weinig. Dit is natuurlijk ook jammer, omdat die logo’s van de bedrijven daadwerkelijk het vertrouwen creëren dat het goed zit. Dus als je enkel de tekst ‘our intgerations’ ziet maar niet de logo’s, dan is het misschien mooi om te zien, enkel ziet niemand het belangrijkste.

Hoe werkt het?
Er zijn steeds meer tools die ontwerpers helpen te ontwerpen. Deze tool die ik hier gebruik heeft allerlei praktijkonderzoek over hoe mensen echt naar websites kijken, verrijkt met A.I en machine learning om zo accurate voorspellingen te geven over hoe mensen waarschijnlijk naar de website kijken. Dit kon je natuurlijk al wel bepalen door duur eye-tracking onderzoek: mensen echt laten kijken naar je website en hier opnames van laten maken. Dit is echter tijdrovend en duur. Snelle verbeteringen in het ontwerp testen zijn daarom niet mogelijk. Dit maakt het onderzoek bruikbaar bij dure applicaties, echter bij websites ontwerpen is het niet bruikbaar. Door deze nieuwe technologie kan ik, terwijl ik iets ontwerp direct feedback krijgen. Op basis van deze feedback kan ik vervolgens weer aanpassingen maken en kijken of dat verbeteringen oplevert. Kortom, aannames in het ontwerp snel toetsen. Snel weten of de tekst de berichten beter zichtbaar maakt.


Een praktijkvoorbeeld
Van de week was ik bezig met een landingspagina voor een Masterclass die ik aanbiedt. In de afbeelding links zie je dat de titel veel aandacht krijgt. Dit is een goede zaak, de button daaronder krijgt relatief minder aandacht. Deze heb ik deze een slag groter gemaakt,  vervolgens zie je dat hier duidelijk meer aandacht naar uitgaat. Niet altijd is de oplossing overigens zo simpel. Soms zijn buttons bijvoorbeeld niet contrastrijk genoeg, dan maakt formaat niets uit. En formaat is relatief, als de kop relatief groot is, moet de button dit ook zijn. Zo zie je dat ik met minimale moeite de kans dat bezoeker op de pagina de juiste elementen zien die conversie bevorderen, kan verbeteren.  

Een einde aan onzinnige discussies tussen klanten en ontwerpers
Ik heb er wat gehad. Discussies over wat mooi is en wat niet. Absoluut de verkeerde discussie, want ontwerpen moet gaan over een bericht duidelijker zichtbaar maken. Zorgen dat de juiste berichten de juiste aandacht krijgen op de juiste manier op het juiste moment. En natuurlijk, mooi is goed, want net als bij een bloem die mooi is om aantrekkingskracht voor bijen te hebben, zodat het stuifmeel wordt verspreid, zo helpt een aantrekkelijk ontwerp mensen ook. Het heeft aantrekkingskracht. Een mooi ontwerp wat belangrijke berichten niet beter communiceert, is echter nutteloos. Nu kun je als opdrachtgever en ontwerper hier een duidelijk beeld over vormen. Een gezamenlijk beeld over wat goed is en wat niet. Kom maar door met nog mee van die prachtige A.I. oplossingen!

 

Ontdek meer...