Emotionele uitdagingen laten zich niet door ratio oplossen

Bijna iedereen kent de emoties: Angst, vertwijfeling en/of onzekerheid. En hoewel we nu misschien wel het grootste pakket aan financiële maatregelen ooit meemaken, zien we ook bijzonder weinig effect op deze emoties. Problemen die emotioneel geworteld zijn, los je niet met ratio op. Een wijze les die ik heb mogen leren van Bo van Luijtelaar
Mijn inschatting is dan ook dat we voorlopig niet veel effect van de maatregelen zullen zien. In zo’n periode als nu kan je veel leren. Zo leerde ik gisteren dat het woord voor crisis in het Chinees het Chinese karakter “Wei Jie”  is. En dit betekent ‘crisis + kans’ of uitdaging.

En daarmee wil ik niets bagatelliseren van de effecten van deze crisis, dit is vreselijk en moeilijk. Echter hoe we naar iets kijken, bepaald hoe we er op reageren. En deze kracht van perceptie moeten we niet onderschatten. Wensen we de crisis te zien als crisis of als kans? Ik kies er het liefst voor om de crisis als kans te zien. Een uitdaging voor creativiteit, om te verbinden met ideeën. In tijden dat het bekoeld, is een warm kampvuur altijd behaaglijk. 

Dat is ook de reden dat ik opnieuw ben gaan bloggen, juist in deze periode. Hoewel ik een behoorlijk netwerk heb mogen opbouwen heb weten veel mensen niet waar het voor mij ooit mee begon: bloggen onder de naam ‘what if Robert’. Dat werkte verbindend, inspirerend en zorgde er voor dat ik met regelmaat op podia als spreker mijn ideeën mocht delen. Ik heb hier altijd van genoten en realiseerde me dat ik dit miste afgelopen tijd. Nu in tijden van crisis realiseer ik me meer dan ooit de waarde van verbinden met ideeën, creativiteit, vernieuwing en uitdagen. Doen jullie mee?

De kracht van perceptie:

Ontdek meer...