De kracht van focussen op je invloed, een les van Richard Branson

Niet in de gelegenheid om te luisteren of liever gewoon lezen? Lees het transcript hieronder:

Op het internet gaat een filmpje rond met de naam ‘stuck on a escalator’. Misschien heb je hem gezien, misschien niet, maar neem je even mee wat er gebeurt in dat filmpje. Waarschijnlijk ken je wel zo’n plek. Een heel groot, modern winkelcentrum en in dat winkelcentrum zijn veel roltrappen en ook in dit geval staan er twee mensen op de roltrap. En opeens staat die roltrap stil. 

Tot hun grote verbazing en ze beginnen te roepen Hallo Hallo! Is er iemand? Hij doet het niet meer en de vrouw begint ook met Hallo Hallo! En steeds harder beginnen ze te roepen. En op een gegeven moment zijn ze het roepen beu en gaan ze gewoon zitten wachten op die roltrap. En na een tijdje horen ze hé hallo, het is zo meteen opgelost hoor. Ik ga het regelen, het is de monteur die het inderdaad gewoon gaat regelen. En binnen een paar tellen doet die roltrap het weer en kunnen ze weer verder met hun leven. 

Het is natuurlijk een beetje een belachelijk en misschien ook wel grappig verhaal en dat is ook een reden waarom dit filmpje waarschijnlijk door miljoenen mensen is bekeken. Voordat ik hier verder iets over zal zeggen, wil ik eerst nog een ander verhaal vertellen. Ruim 40 jaar geleden alweer was er een man genaamd Richard Branson, die zich in een soortgelijke situatie in het Caribisch gebied bevond. Zijn vlucht was geannuleerd en dit was een belangrijke vlucht, en in plaats van te klagen en boos te worden omdat het zo’n belangrijke vlucht was liep hij naar de andere kant van het vliegveld om te vragen hoe duur het was om een vliegtuig te charteren voor een vlucht uit de Puerto Rico. Daarna leende die een schoolbord, schreef hij daarop met een krijtje: ‘ticket terug naar de Maagdeneilanden 39 dollar’. Hij liep terug naar de date en verkocht genoeg tickets om uit de kosten te raken en was nog op tijd thuis ook. Dit was het begin van je wat je wel kunt raden misschien van Virgin Airlines en het imperium wat hij vandaag de dag heeft, meer dan 200 bedrijven geloof ik. En deze voorbeelden laten prachtig zien, zijn een prachtig voor een prachtig voorbeeld van de cirkel van invloed en betrokkenheid. Zie Twee cirkels voor je, in het midden een cirkel en daaromheen nog een cirkel. En de binnenste binnenste cirkel gaat over de invloed die je hebt en de buitenste cirkel gaat over waar je bij betrokken bent. 

Denk bijvoorbeeld aan weer. Het weer ben je bij betrokken. Je loopt daarin en dan kan je nat in worden, maar je kunt er niet zo heel veel aan doen. Behalve misschien een paraplu opsteken, maar je kunt het weer in ieder geval niet veranderen. Daar zijn de meeste mensen vaak druk met die cirkel van betrokkenheid. Klagen, altijd waarom anderen voorkomen dat het hun succes hebben en dat soort dingen. Ik doe dat zelf ook wel eens. En jij waarschijnlijk ook. 

Nou is die roltrap natuurlijk een prachtig voorbeeld van iemand die bezig is met de cirkel van betrokkenheid. Hij doet het niet meer, maar ze kijken niet naar hoe ze hun eigen invloed wel zouden kunnen gebruiken, naar hun cirkel van invloed. Richard Branson daarentegen, die keek absoluut naar wat kan ik nou eigenlijk wel doen in plaats van hier gewoon zitten enn maar zien wie het voor mij gaat oplossen.

Dus kijk maar meer naar je cirkel van invloed en dat is natuurlijk hartstikke makkelijk gezegd. Waarom doen we dat dan niet constant? Het is natuurlijk wel een interessante vraag. Één van de dingen, een mooi inzicht, wat ik in ieder geval er over had was. Als ondernemer, als mens ook, dat het ego vaak in de weg zit. Iedereen heeft de wens om als capabel gezien te worden. Ons ego, ertoe doen, iets nuttigs kunnen doen en door anderen en daarin erkend worden. En het lastige is dat als je in die cirkel van invloed zit, dan kan je ook falen. En dan kan je ook als niet capabel gezien worden. En dat is eng. En dat is lastig. Maar één ding heb ik in ieder geval als ondernemer absoluut geleerd. Iets wat ik ook absoluut doe. Ik probeer zo veel macht kijken naar wat kan ik wel doen? Wat ligt er wel om invloed? En als ik daar niet achter kom, dan probeer ik zo creatief mogelijk zijn om te kijken welke mogelijkheden er wel zouden kunnen zijn. En tuurlijk, ik kan op mijn bek gaan. En tuurlijk, ik kan als niet capabel gezien worden. En gelukkig hoor ik al genoeg erkend. Maar één ding: van proberen ga je leren en van leren gaan mensen je als steeds capabeler zien. En onthou: ‘only those who are asleep make no mistakes’.

 

Ontdek meer...