Breingeheimen: wat trekt onze aandacht? (deel 2/3)

In het vorige blog heb ik uitgelegd hoe contrast ervoor zorgt dat ons brein dingen aandacht geeft of niet. Contrast is niet het enige dat zorgt voor aandacht door de automatische piloot (ons onderbewuste). Hieronder nog 7 systemen die ons brein prefereert als het gaat waarom zaken in onze omgeving wel of niet de aandacht krijgen. Alle systemen waren of zijn zinvol voor onze overleving. De meeste waren in de prehistorie functioneler dan nu, echter werken ze nu nog steeds. Of je wilt of niet. 

7 manieren waarmee je aandacht kun krijgen van het brein van je doelgroep

1. Beweging

Bijvoorbeeld een animatie van een icoon, tekst, iets bewegends in een call-to-action button etc. Als je een Facebook video bijvoorbeeld begint met extreem in- of uitzoomen vergroot je de aandacht. 

2. Gezichten

Gezichten zijn van hoge waarde voor ons brein. We kijken naar anderen, omdat er wel eens gevaar zou kunnen zijn, dus als iedereen een bepaalde richting op kijkt, doen we dat automatisch ook. We kunnen het niet laten om naar gezichten te kijken. Dit kan echter ook afleiden, lees er alles over in dit #breingeheimen blog. Uit onderzoek blijkt dat als in een advertentie iemand kijkt in de richting van een product, we het niet kunnen laten om in diezelfde richting te kijken. 

3. Dieren

Snel herkennen wat voor dier iets is was zeer relevant voor onze voorouders, dit is waarom onze automatische piloot het niet kan laten om te kijken naar dieren. De aandacht gaat er vrij direct naar uit. 

Hierboven zie je dieren gebruikt op een website. Met een A.I. analysetool is berekend hoeveel aandacht dit gebied krijgt van een gemiddelde kijker, hoe roder hoe meer aandacht. Kortom, de schapen zijn leuk, maar leiden af van andere berichten in dit geval. 

4. Wijzen (handen & pijlen)

Handen die ergens naar wijzen hebben een minder sterk maar tegelijkertijd hetzelfde effect als bij ogen / gezichten. We kijken waar mensen naar wijzen, want in vroegere tijden was dit een zinvol signaal om te duiden waar het gevaar vandaan kwam. Naasten handen, werken pijlen inmiddels ook goed.

5. Hoge opwinding

Emotie in marketing is een veelbesproken en veel onderzocht onderwerp. Zorgt het nou wel of niet voor meer verkoop? Nou soms wel en soms niet. En we weten tegenwoordig ook vrij goed waarom. Later zal ik hier in een blog over uitweiden. Je kunt emotie namelijk goed inzetten om aandacht te krijgen. Maar niet alle emoties. Emoties kennen twee assen. De verticale as van geactiveerd-gedeactiveerd. En de horizontale as van plezierig – onplezierig. Hieronder zie je dit in een matrix.

Alle emoties boven in de matrix krijgen veel aandacht van ons onbewuste, de automatische piloot. De emoties onderin krijgen automatisch minder aandacht. De emoties die bovenaan genoemd worden vragen er namelijk om eerder gezien te worden. Waar we op dat moment ook mee bezig zijn. Opnieuw een manier om onze overlevingskansen te vergroten. 

En ja dit is ook waarom ‘sex sells’. Onze voorouders hadden hogere kansen op een succesvolle voortplanting als ze een geschikte partner vonden. Seksuele stimuli waarnemen zijn daarom hardwired in ons aandachtssysteem. 

6. Onvoorspelbaarheid

Taboe en nieuwheid. Twee zaken die ons brein ook graag aandacht geeft. De reden is eigenlijk vrij simpel. Als zaken buiten de norm vallen, buiten het bekende voor ons, dan is dit iets wat in feite een hoger contrast heeft. Nieuwe dingen ontdekken vergroot de overlevingskans, het maakt ons nieuwsgierig. 

7. Zelfrelevantie

Het laatste waar ons onderbewuste van houd en wat de automatische piloot aandacht geeft boven alle stimuli die worden aangeboden, zijn zaken die over onszelf gaan. Je herkent het misschien wel, je staat op een feestje en er ergens anders in de ruimte wordt je naam gezegd: instant gaat al je aandacht vervolgens daarheen. Dit systeem zorgt ervoor dat relevante informatie over onszelf niet wordt gemist. Dit systeem wordt vooral getriggerd door je naam en foto. Dit is waarom dingen persoonlijk maken in marketing goed werkt om aandacht te krijgen.

Hoe we zien wat we willen, de kracht van doelen in het trekken van aandacht.

Ontdek meer...