Breingeheimen: waarom gezichten op websites (vaak) conversiekillers zijn

Staan er gezichten op jullie website? Dan is het verstandig dit blog goed te lezen. De kans is groot want gezichten worden maar al te graag gebruikt op websites door ontwerpers. Dat staat mooi toch? Lekker persoonlijk en menselijk. Dat zou je denken, echter heeft het gebruik van gezichten vaak een negatief effect.

Ons brein is een meester in het herkennen van gezichten. En dat is niet voor niets. Evolutionair is het namelijk erg zinnig gebleken om naar gezichten van mensen te kijken.  De ene persoon waarschuwt de ander voor een object (bijv. een leeuw) door een blik in de ogen. Dit principe zit diep verankerd in de oudste delen van ons brein. En dat is waarom ook als er niets te zien valt, we toch naar anderen kijken.

 

In de video hieronder zie je dat op een prachtige manier weergegeven. Als anderen allemaal ergens naar kijken, dan doen we dat ook maar, hoe bizar het er ook uitziet!

Dit naar anderen kijken is zeer belonend voor onze hersenen. We zijn er ook erg ervaren in. We doen het constant dus we kunnen het goed. Dit is ook waarom ons brein een speciaal hoog gespecialiseerd gedeelte heeft om gezichten te verwerken. Zelfs smileys worden in dit gebied verwerkt. Dus als je iets ziet wat op een gezicht lijkt, wordt dit deel in de hersenen actief.  

Van hoe het brein gezichten verwerkt naar websites

Allemaal leuk en aardig, nu wat dit betekend voor websites en wat er dus vaak misgaat. Omdat kijken naar gezichten zo belonend is voor ons brein, doen we het onbewust dus ook snel. Onze automatische piloot kijkt naar gezichten als er gezichten zijn. Ook al wil je niet kijken, je kijkt toch. Dit betekent dat als er een gezicht op de website staat, hier alle aandacht naar uitgaat. Dit gaat vaak ten koste van wat je echt over wil brengen op de bezoeker. Dit zie je goed gebeuren in de onderstaande voorbeelden. 

 

Hoe roder, hoe meer aandacht. In dit geval zie je in de bovenstaande foto duidelijk dat alle aandacht naar het gezicht gaat, veel meer dan naar het bericht links daarvan. Dat is juist wat er toe doet! Bedenk je eens dat alleen het gezicht er zou staan, zou je dan weten dat de wekelijkse Wendy Podcast op BNR bestaat?

In de bovenstaande website zie je dat er ons brein de aandacht moet verdelen over drie gebieden. Hoewel er ook gelukkig genoeg aandacht gaat naar de kop, zou dit wel veel effectiever overgebracht kunnen worden als het brein niet de aandacht hoeft te verdelen over drie gebieden. En vraag je nou eens af: ‘wat voegt de foto nou precies toe?’. De enige toevoeging is dus afleiding die niet nodig is. Wil je sfeer brengen, plaats het beeld wat vager in de achtergrond. Zo hier een voorbeeld van.

En in dit laatste voorbeeld zie je duidelijk dat de schapen het winnen van de tekst, het bericht. Zoals eerder gezegd, zelfs een smiley wordt verwerkt als een gezicht, een dierengezicht hoort hier ook bij. Ook deze krijgen door ons onbewust brein, de autopiloot, veel aandacht. Daarbij, Snel herkennen wat voor dier iets is was zeer relevant voor onze voorouders, dit is waarom onze automatische piloot het niet kan laten om te kijken naar dieren. De combinatie met een dierengezicht is dus helemaal een hit in dit geval. De aandacht gaat er direct naar uit. 


Moet je dan geen gezichten gebruiken in websites?

Zeker niet! Gezichten kunnen emotionele reacties ontlokken die het bericht kunnen versterken, de gepercipieerde waarde omhoog kunnen brengen. En dat is precies wat je moet doen bij het ontwerpen. Afvragen hoe je de gepercipieerde waarde van berichten (bewust en onbewust) kun versterken. Ik zeg hier bewust en onbewust, omdat beelden onbewust worden waargenomen, en wel degelijk impact hebben op wat er staat.  Ze mogen alleen niet afleiden!  Wees er dus zuinig en zorgvuldig mee. Ze beelden gericht in en niet alleen omdat het leuk lijkt te staan. Hieronder ga ik in op enkele situaties en voorbeelden hoe gezichten wel goed ingezet kunnen worden en bijdragen aan de doelstellingen, ze niet afleiden. 

Kijken naar producten

Uit onderzoek blijkt dat als iemand in een advertentie kijkt naar een product vs. recht vooruit kijkt, dit leidt tot hogere verkopen. Kortom, als je dan een gezicht gebruikt, zorg dan dat dit gezicht kijkt naar het product. Cruciaal is dat dit dan het dan in één beeld gebeurt, niet in twee kaders. Als het product in het ene vlak staat en daarnaast een vlak met een foto van iemand die daarna kijkt, zal de relatie minder sterk zijn. Net zoals als we in de echte wereld dingen die fysiek verder van elkaar zijn verwijderd ook een minder sterke relatie toekennen. Ik zeg dit bewust, omdat dit wel vaak gebeurd op websites.

Anders toepassingsvoorbeelden

In de onderstaande voorbeelden zijn beelden met gezichten in de achtergronden gebruikt. In dit geval versterken ze de tekst, zonder af te leiden. Door de beelden achter de tekst te zetten, vergroot je de kans dat als het gezicht onbewust nog aandacht krijgt, deze aandacht ook gelijk ervoor zorgt dat de tekst meer aandacht krijgt. 

Twijfel je? Controleer het met deze A.I. & machine learning tool

Direct weten of een gezicht afleid of dat het juist bijdraagt? Controleer het! VisualEyes is een tool die allerlei kennis samenbrengt en de computer leert te kijken hoe mensen kijken. Kortom, geen dure en langzame eye tracking tests, maar met één klik op de knop weet je waar hoogstwaarschijnlijk de aandacht naar uitgaat in een ontwerp. Doordat het zo makkelijk is, kun je ook makkelijk een idee vormen over hoe dit beter kan, een tweede ontwerp maken en met één druk op de knop wederom testen of dit beter werkt. De tool is eigenlijk een must have voor elke ontwerper. Echter, ook voor opdrachtgevers is deze handig, controleer het opgeleverde werk met een druk op de knop! 

Ontdek meer...